Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Včera vysielali v správach, že vyšetrujú ľudí, čo zneužili deti. Došlo aj k ich obvineniu. Jeden prípad z modelingovej agentúry, jeden z detského tábora. Na Slovensku. Kvapka v mori. Už dávnejšie som komunikoval s ľuďmi, čo o zneužívaní píšu alebo vedia, ako fungujú niektoré zariadenia pracujúce s deťmi, dokonca vedia o tom, ako svoje deti ponúkajú vlastní rodičia. Napokon, máme tu silne realistický film Sviňa. Z rozprávania a rôznych príbehov viem, že je to v niektorých oblastiach bežná prax.

Žiaľ, poznáme aj prípady, kedy sa samy deti ponúkajú na sexuálne služby. Či už je to nedobrovoľné, či nie, detská psychika môže zareagovať všelijako a predčasné sexuálne aktivity môžu zničiť celý život. Avšak, ak sa dospelá osoba vrhne na dieťa, ktoré jej je zverené, okrem zvrátenosti to v nás vyvoláva permanentný strach o deti, ktoré občas musíme zveriť iným osobám. Učitelia to už schytali a majú povinnosť preukazovať svoju bezúhonnosť, pričom na Slovensku sú sexuálne prznenia detí učiteľmi ojedinelé. Ale tak dajme tomu, politici si kopli do učiteľov a dali si kvačku, že zabránili zneužívaniu detí v školách. Iba papierovo! Keby to chceli vážne riešiť, otvárajú sa iné možnosti. Ale čo s mnohými ostatnými povolaniami, čo prichádzajú do kontaktu s deťmi? Modelky sa už zamestnávajú v 14 rokoch. Neraz sa predvádzajú pri návrhároch sporo odeté. A vedúci v táboroch nemusia mať ani pedagogické vzdelanie a nepreverujú sa nijakým osobitným spôsobom. Sexuálne zneužívanie som síce ako dieťa ani ako pracovník vo viacerých táboroch nezažil, ale pracoval som len v jedinom tábore, kde sa dbalo na základne pedagogické východiská vedenia detí. V mnohých táboroch niet potrebnej odbornosti a kde niet kvalifikácie, ľahko sa prejde k porušovaniu zákonov, pedagogiky a morálky. Poznáme ešte jedno povolanie, ktoré je známe stovkami zneužívaní detí po celom svete, no nechcem budiť pred voľbami vášne.

Pevne verím, že takéto pranierovanie učiteľov zo strany nekompetentných ministrov školstva a ich prisluhovačov prestane. Nie kvôli nám učiteľom. Ale aby sa skutočne ochránili deti. Nie iba papierovo a nie iba v školách.



0 komentárov:

Zverejnenie komentára