Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Žijeme v dobe, keď chceme v dobrom úmysle našim deťom vtlačiť to najlepšie vzdelanie, aby boli úspešné. Už pri zápise do 1. ročníka základného vzdelávania sa otvárajú rôzne alternatívy:

Rodičia môžu svoje dieťa zapísať do súkromnej základnej školy (ZŠ). Ceny školného majú rôznu výšku. Otázkou je, či súkromná škola vyššiu kvalitu poskytuje, či ponúka alternatívu, či sa oplatí takto investovať. Súkromná škola nemusí tlačiť na vysoký počet žiakov v triedach, čo by malo mať pozitívny dopad na vyučovanie. Učitelia týchto škôl by mali byť finančne motivovanejší ku kvalitnejšiemu vyučovania, no nie je to pravidlom. Keďže súkromné školy poberajú aj štátny normatív, bývajú lepšie vybavené. Nevýhodou je, že neraz sú v prenajatých budovách a predĺženie ich nájmu nemusí byť isté. Nie je ani isté, či rodič dokáže platiť 9 rokov školné. Súkromná ZŠ nemusí byť zárukou kvality.

Žiaci môžu navštevovať aj cirkevnú školu. Kedysi sa cirkevné školstvo považovalo za centrum slušných žiakov. Dnes to tak nie je, aj na cirkevných školách sa neraz riešia zložité svetské prehrešky. Pre veriacich sú však vhodnou voľbou.

Slovenské školstvo má aj alternatívne školy, ktoré síce postupujú podľa štátnych vzdelávacích programov, no poskytujú odlišné spôsoby vyučovania, práce s deťmi, výchovy či hodnotenia. Máme tu waldorfskú školu, montessori, školy pre nadpriemerné deti. Vždy pred zápisom treba poznať ich profil. Určite si netreba myslieť, že zapísať dieťa na ne je garanciou úspechu. Môže sa stať, že alternatíva dieťaťu nebude vyhovovať. Naopak, sú deti, ktoré alternatívu potrebujú (napr. nadpriemerné). Preto treba komunikovať s predstaviteľmi týchto škôl, ale nie tak, že budete nekriticky trvať na zápise dieťaťa. Treba dôkladne analyzovať objektívne predpoklady dieťaťa na takéto štúdium, aby ste neboli neskôr nútení meniť školu. Myslite však aj na to, že alternatívne ZŠ málokedy majú nástupcov - alternatívne stredné školy - čo môže spôsobiť problémy žiaka pri prechode na klasickú výučbu.

Pre I. stupeň ZŠ existuje aj možnosť domáceho vzdelávania, ku ktorému potrebujete garanta s pedagogickým vzdelaním, ktorý dieťa učí a polročne pripravuje na komisionálne skúšky na kmeňovej škole. Je to však alternatíva pre uvedomelé rodiny, ktoré sú naplno pripravené a spôsobilé cieľavedome vzdelávať deti podľa svojich predstáv, dodržujúc však štátne osnovy.             



0 komentárov:

Zverejnenie komentára