Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

Odmalička mám vzťah k životnému prostrediu. Už pred nežnou revolúcie sme sa v škole učili o jeho znečisťovaní. Preto nepotrebujem mediálne známu aktivistku-tínedžerku, aby ma primäla k rozmýšľaniu o klíme, ktorá sa citeľne mení. Avšak, rešpektujem ju za to, že  svetovo otvorila veľmi dôležitú tému a pomenúva vinníkov, ktorým je vlastný cynizmus, kapitál a arogancia, a nebojí sa im to povedať úprimne, rázne. Že sa jej tém a aktivít chytili médiá, mi vôbec neprekáža. Toto žieňa dokázalo aktivizovať tisíce mladých, ktorí sa stotožnili s názorom, že zopár mocipánov vo vraj rovnocennom svete rozhoduje, či prežijeme na Zemi. Mladá aktivistka napriek všetkému a svojim osobným problémom vytrvala, až si jej tému všimli.

Ako človek, ktorý pracuje so žiakmi, s hrôzou sledujem výsmešné statusy zo sveta dospelých (!), neraz od osobností, ktoré smerujú násťročnej aktivistke. Neraz ju prirovnávajú k sfanatizovaným nacistom, čo je až nechutné. Je to odplata za to, že podráždila bohaté firmy, politikov, šejkov, ktorí žijú zo znečisťovania planéty. Podráždila ich šírením strachu z toho, čo bude. Ak sa nič nezmení, už naše deti zažijú katastrofálne výčiny trpiacej Zeme. A budú ničivejšie ako tie, ktoré na vlastnej koži sledujeme deň čo deň. Chodenie do školy sa popri týchto problémoch javí ako zbytočná snaha vytvoriť si budúcnosť v ničote. Aj preto je opodstatnené „blicovanie“ žiakov práve počas školy - ide o štrajk za budúcnosť narodených i nenarodených.

Výsmech mladej a spravodlivo nahnevanej Grétky či iným mladým účastníkom zelených protestov je najväčšie chrapúnstvo. Mnoho ráz hovoríme o tom, že mládež je pasívna, že sa o nič nezaujíma. A keď spraví veľký krok, smejú sa jej, vyhrážajú, ponižujú ju, smejú sa jej prejavu. Verte, keby som bol v kontakte s ľuďmi, čo rozhodujú o osude planéty, povedal by som im bez cenzúry expresívnejšie vety, ako vyslovila Gréta. Pretože ochrana prírody nesmie mať mantinely. Je úplne jasné, že nemôžeme znížiť rôzne škodliviny na nulu. Presúvame sa, potrebujeme elektrinu a teplo, neprežijeme bez chémie. Ale dá sa nájsť stredná cesta a mladí ju aj ponúkajú. Ale stáť v čele štátu a vyhlasovať, že sa nič nedeje, pričom práve ten štát trpí zmenami klímy, je arogantná ľahostajnosť, ktorá zasiahne a už zasahuje celý svet.

Iba chudák sa smeje aktivistom, ktorí predvídajú. V oblasti klímy je predvídanie jednoduché. Preto sa ja smejem schválne zaslepeným, ktorí kreslia budúcnosť bez prírodného pozadia. Takí však vyslovujú ortieľ v mene ľudstva...  



2 komentárov:

  1. Úplny súhlas...niektoré reakcie dospelých sú neuveriteľné. Hlavne, že riešia ako to povedala a nie to, čo povedala. Pritom by mali už dávno konať tak, aby im to 16 ročné dieťa/teenager nemuselo vykričať do ksichtu...Ja som bol znechuteny z diskusii konkretne na Idnes.cz - tam ju "sundali" kompletne. Také nevražívé komentáre nevyvolal ani Trump...

    OdpovedaťOdstrániť